Окончателно мнозинството в парламента успя да приеме цели 16 параграфа от

...
Окончателно мнозинството в парламента успя да приеме цели 16 параграфа от
Коментари Харесай

В дух на вежливост, окончателно: Флашката остава, както и МИР Чужбина

Окончателно мнозинството в Народното събрание съумя да одобри цели 16 параграфа от промените в Изборния кодекс. Това се случи небрежно, в " дух на почтителност " - по председателстващия съвещанието Росен Желязков, като ГЕРБ съблюдава обещанието си да не поддържа в зала някои препоръчани от самата нея противоречиви ремонти, утвърдени другояче на прословутото 18-часово съвещание на правната комисия. Дебатите по тези 16 параграфа се организираха предишния петък и завършиха след среднощ.

Така бе решено да не се закрива изборен регион " Чужбина ", който трябваше да се вкара след едни от последните ремонти в ИК след националното броене. Резултатите от него бяха оповестени директно след парламентарния избор на 2 октомври. Това значи, че в този момент Централната изборна комисия ще би трябвало да разпредели най-малко 4 мандата (това е минимумът, записан в закона за всеки един МИР), които да отидат при новия 32-ри МИР отвън страната, като се вземат от тези в страната.  

Остава и публичният съвет към Централната изборна комисия - също анулиран по предложение на ГЕРБ, с поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

ЦИК обаче няма да бъде с повишен състав така, че да дава отговор на парламентарното посланичество и това провокира напрежение в залата. Правна комисия бе решила да усили от 15 на 25 членовете на комисията, само че в зала предлагането бе отхвърлено. Проблемът се корени в това, че сегашната ЦИК не отразява като представители партиите в Народното събрание, само че за сметка на това партии, които не са в Народно събрание, имат членове в комисията. Свои хора нямат от " Продължаваме промяната " и " Възраждане ". В същото време председателката на ЦИК Камелия Нейкова е от квотата на " ИТН ", зам.-председателката Росица Матева - от групировката на Мая Манолова.

Соломоносвското решение от комисия бе да не се приключват мандатите на сегашните членове на ЦИК, а съставът й да бъде повишен. Което, както стана ясно, не бе признато. Това провокира Петър Петров от " Възраждане " да изиска право на " малцинствен избор " (какъвто термин няма в правилника), с цел да изтъкне, че този текст към този момент е бил признат в комисия.

" Политическите поръчки в България следват единствено тесни ползи, които не желаят заслужено систематизиране в състава на ЦИК. Изборите единствено и само извършват тесни политически ползи на етзи партии, които със 130 гласа си трансформираха мнението за интервал от две седмици ", уточни той, визирайки " Хартиената коалиция ".

" Всички, които имат сега посланичество в ЦИК, не поддържаха това предложение ", добави го и Настимир Ананиев (ПП).

" Вълшебната флашка " (по ГЕРБ) остава - взеха решение още през днешния ден депутатите, откакто не поддържаха предлагането другояче на ГЕРБ, с което машините за гласоподаване се превръщаха в " още по-големи принтери ".

Не се одобри предлагането на " Демократична България " ЦИК да сътвори обучително звено за жителите по какъв начин да работят с машината. Но пък бе признато да се сътвори звено към ЦИК, което да я подкрепя по въпросите на машинния избор.

Не бяха признати и препоръчаните от Демократична България текстове, свързани с въвеждане на преброителни центрове.

Прие се да има видеонаблюдение и видеозаснемане на процеса по броенето на бюлетините.

След спор, гласоподаване и прегласуване, въпреки всичко бе признато членовете на СИК да получат нарастване на възнагражденията си - с не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата.

Очаквайте подробности
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР